La Carretera del Vi guardonada com a millor iniciativa enoturística dels Premis Vinari 2021

El passat divendres 8 d’octubre, l’Auditori de Vilafranca del Penedès va acollir l’edició 2021 dels Premis Vinari. Durant l’acte, es van donar a conèixer els vins catalans guanyadors en les diverses categories del certamen així com altres reconeixements. Enguany, els Premis Vinaris han escollit La Carretera del Vi com la millor iniciativa d’innovació i dinamització enoturística. La presidenta de l’associació, Montse Nicolàs, va agrair el premi als organitzadors i va destacar la gran sintonia que hi ha entre els 13 cellers que formen la ruta: “Ens agrada unir esforços per donar a conèixer com és el nostre Penedès i com l’estimem”. La wine road, la primera lineal de tot l’estat, recorre 35 quilòmetres entre 7 municipis de l’Alt Penedès i el Garraf.

Acostar el patrimoni vitivinícola al públic final

La Carretera del Vi va néixer el 2015 amb l’objectiu de difondre l’herència i el patrimoni vitivinícola del Penedès i el Garraf. Prenent com a punt de partida l’antic traçat que els romans utilitzaven per transportar els vins des de la zones de l’interior del Penedès, fins la costa del Garraf, es va configurar la wine road amb un total de 35 quilòmetres que transcorren pels municipis de Sant Martí Sarroca, Pacs del Penedès, Vilafranca del Penedès, Olèrdola, Cubelles, Sant Pere de Ribes i Sitges.

Durant la ruta, els enoturistes tenen la possibilitat de visitar 13 cellers, tots ells amb la seva personalitat i característiques pròpies que aporten riquesa a la ruta i mostren al visitant diverses maneres de fer vi i entendre el territori. Aquest fet, juntament amb l’objectiu clar de preservar l’entorn i el territori defineixen les qualitats de la ruta que han valorat els organitzadors dels Premis Vinari. Una wine road on l’aspecte cultural també hi és molt present gràcies a diversos museus i conjunts monumentals que també es poden visitar al llarg de la ruta.

Durant la vetllada, alguns dels cellers de La Carretera del Vi també van resultar premiats. El celler Família Torres va rebre un doble reconeixement. Per una banda, el seu vi Purgatori 2017 va ser escollit com a millor vi català 2021, i per l’altra, Miguel A. Torres Riera va rebre el premi a la Trajectòria Professional en el món del vi.

Premis i reconeixements a una iniciativa enoturística singular

La Carretera del Vi ha anat sumant diversos guardons al llarg dels seus 6 anys de vida. L’any 2017, la ruta va rebre el Premi d’Enoturisme de Catalunya 2017 en la categoria d’Experiències i Innovació, en el marc de la Nit de l’Enoturisme organitzada pel Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. En el mateix any, la Federació Empresarial del Gran Penedès va reconèixer a la ruta amb el premi a la promoció de l’Enoturisme en l’àmbit de la sostenibilitat gràcies al projecte de carsharing amb vehicle elèctric que la wine road va iniciar l’any 2017.

El 2018, La Carretera del Vi va rebre el premi AliBei de l’Associació Catalana de Periodistes i Escriptors d’Economia i Turisme (ACPETUR) com a Millor Proposta Enoturística durant el sopar de la 23a Nit del Turisme.