Sobre La Carretera del Vi

La Carretera del Vi, la “wine road” del mediterràni

Inspirada en les Wine Roads internacionals, és la primera proposta enoturística de tot l’estat en oferir un recorregut lineal des de les vinyes fins el mar, amb un alt valor històric, cultural i ecològic

 

Tretze cellers del Penedès i set municipis de les comarques barcelonines del Penedès i el Garraf, uneixen els seus actius turístics sota el nom de La Carretera del Vi, en una wine road que recupera l’antic traçat comercial que unia l’interior del Penedès amb la costa mediterrània i que utilitzaven ja els romans per a fer arribar els vins elaborats en aquest territori a tot el món.

La primera Wine Road de tot l’estat

La Carretera del Vi, és la primera Wine Road de tot l’estat, entesa com a una ruta lineal, que ressegueix un traçat existent i clarament definit per bodegues i altres punts d’interès turístic. És un recorregut d’uns 35 km, que va des de Sant Martí Sarroca fins a Sitges (o viceversa), passant per les poblacions de Pacs del Penedès, Vilafranca del Penedès, Olèrdola, Canyelles i Sant Pere de Ribes, i que presenta diferents ramificacions entre les bodegues i altres indrets d’especial interès turístic.

Els cellers que l’integren, i que constitueixen l’Associació La Carretera del Vi, són Mas Bertran Viticultors, Rovellats, Parés Baltà, Colet, La Xarmada, Cellers Torres, Heretat Mas Tinell, Pinord, Torreblanca, Finca Viladellops, Torre del Veguer, Puig Batet i l’Hospital de Sitges. La iniciativa, nascuda el 2015 amb la voluntat de posicionar-se com a ruta vinícola de referència del Penedès i del Garraf, impulsa activitats i accions de manera conjunta i articulada a través d’una associació sense ànim de lucre. L’objectiu és contribuir al creixement del turisme i al mateix temps protegir el territori per a preservar la seva bellesa paisatgística i el seu valor històric.

Com les més famoses i conegudes Wine Roads del panorama mundial, La Carretera del Vi consta d’una oferta conjunta a nivell enoturístic de la mà d’aquestes tretze cellers de mides i estils diferents, però també integra nombrosos recursos turístics d’especial interès històric i arquitectònic, ja siguin vestigis ibèrics, castells o cases modernistes. Tot això es completa amb una variada oferta gastronòmica de qualitat i allotjaments de referencia, ja sigui a Sitges, la població més glamurosa de la Costa de Barcelona, com els hotels rurals de les tranquil·les poblacions de l’interior.

La Carretera del Vi està ubicada sobre el traçat de les carreteres BP2121 i la C15B, que uneixen Sant Martí Sarroca amb Vilafranca del Penedès, i aquesta amb el municipi de Sitges. Al llarg del recorregut s’ha promogut la decoració de rotondes amb imatges i logotips de La Carretera del Vi, tot buscant una homogeneïtat i recordatori/senyalització per el visitant, alhora que es decoren les rotondes amb motius vínics. Mitjançant la promoció d’un passaport, s’ha fomentat la repetició de visites i la gamificació amb el territori a partir d’aconseguir regals i tractament premium. La mobilitat és una de les prioritats més grans de la ruta, tant per la part de facilitar el traçat als visitants, com pel foment d’una mobilitat responsable i ecològica a través d’un servei de carsahring elèctric.

Història, cultura, ecologia i diversitat de cellers, eixos principals de La Carretera del Vi

La Carretera del Vi discorre al llarg d’un traçat ric en vestigis històrics de la cultura i el comerç vínic de la península ibèrica. Des de les restes prehistòriques del conjunt monumental d’Olèrdola als llegats indians de Sant Pere de Ribes, passant per castells medievals com el de Sant Martí Sarroca o els palaus, ara convertits en museus com el Vinseum a Vilafranca o el Maricel a Sitges.

La diversitat i qualitat dels cellers integrants en la ruta també són claus en l’atractiu de La Carretera del Vi. Cellers moderns com Mas Bertran, conviuen amb cellers clàssics com Rovellats. Petits cellers, com Puig-Batet, especialitzats en visita a la vinya, combinen perfectament amb grans cellers urbans com Bodegues Pinord. Cellers de reconegut prestigi internacional com Torres junt amb interessants però més desconeguts cellers com La Xarmada. Cellers amb arquitectura senyorial indiana com Torre del Veguer, o arquitectura ultra-moderna com MasTinell. Cellers especialistes en vins com Finca Viladellops o pioners dels escumosos Clàssic Penedès com Colet. Cellers ecològics i biodinàmics com Parès Baltà o caves tradicionals com Torreblanca. L’últim celler a incorporar-se ha estat l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, un celler urbà que té com a objectiu preservar la varietat malvasia de Sitges a través del CIM el Centre de Interpretació de la Malvasia de Sitges.

Amb la col·laboració de: